Licznik odwiedzin: 3266

Uzdatnianie wody

Sterylizacja

Namnażanie i rozprzestrzenianie się niepożądanych mikroorganizmów w  wodzie i na różnego rodzaju powierzchniach stanowi główny problem utrzymania higieny w pomieszczeniach produkcyjnych. Stosowanie środków chemicznych do dezynfekcji jest obarczone ograniczeniami prawnymi, ponadto często prowadzi do niepożądanych skutków ubocznych i generuje powstawanie kosztów stałych. Promieniowanie ultrafioletowe (UVC) eliminuje skutecznie drobnoustroje jak: drożdże, wirusy i bakterie, nie powodując efektu ubocznego w postaci pozostałości substancji chemicznych w środowisku produkcyjnym.Tym samym różnorodne są możliwości tworzenia instalacji w przemyśle spożywczym, medycynie, instalacjach klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, hodowli zwierząt czy też w branży poligrafcznej.Światło ultrafioletowe dzieli się na trzy rodzaje: UV A, UV B i UV C. Każdy rodzaj działania o innej długości fali. Im krótsza fala tym mniejsza energia jest przez nią niesiona. Dlatego też promienie UVC nie mają skutecznego efektu na dalszych odległościach. Długość fali, przy której stwierdzono najsilniejsze działanie bakteriobójcze to 254 nm. Ma ona bezpośredni wpływ na strukturę DNA. Promienie UVC rozrywają wiązania łańcucha DNA bezpowrotnie niszcząc bakterie, grzyby, pleśń, glony i każdy inny mikroorganizm. Dlatego właśnie skuteczność dezynfekcji UVC jest tak wysoka. Korzyści płynące z zastosowania lamp UV to min. naturalna metoda dezynfekcji, możliwość stosowania w trakcie trwania procesów produkcyjnych, niskie koszty eksploatacji i utrzymania, długa żywotność lamp.

 Karty katalogowe lamp UV.

adobe Sterylizatory UV

adobeSterylizatory AM